Tuinkassen

Tuinkassen en orangerieën

Het plaatsen van kassen

Beglazingsmogelijkheden

Poedercoaten

Folie

 

 

Tuinkassen en orangerieën

Onze Euro-Serre tuinkassen zijn van topkwaliteit. Deze kassen zitten in het hoogste segment voor de hobbyist. Het geraamte van deze kassen zijn opgebouwd uit extra stevige profielen.De deurhoogte als goothoogte zijn minimaal 1,80 meter. Tegen een meerprijs zijn de kassen te verhogen tot 2,00 meter of 2,10 meter. De deur(en) kunnen in elke gevel gesitueerd worden. Het monteren van extra deuren, brede deuren of luchtramen is zeer eenvoudig. De standaard beglazing bestaat uit 4 mm helder tuinbouwglas welke d.m.v. rubbers wordt vastgezet. Ook kan er gekozen worden voor polycarbonaat beglazing, gehard of gelaagd veiligheidsglas. Het aluminium kan ook worden geleverd in een door u gekozen kleur.

 

 

Het plaatsen van kassen

Bij het plaatsen van een tuinkas raden we u aan te letten op de volgende punten.

 • Een zonnige plaats: teveel schaduw beperkt het aantal planten dat u kunt kweken.
 • Plaats de kas bij voorkeur met de nok in een zuid-noord richting; zo profiteert u maximaal van de warmte van de opkomende zon.
 • Plaats de deur aan de zuidzijde zodat de felle zomerzon minder invloed heeft
 • Zorg voor een goede beschutting, een haag.
 • Plaats de kas op voldoende afstand van de beschutting i.v.m. de schaduw.
 • Zorg dat de kas gemakkelijk bereikbaar is vanuit huis: u zult zien dat u uw kas dan intensiever zult gebruiken en letterlijk meer uit uw kas haalt.

 

Beglazingsmogelijkheden 

Een zeer belangrijk onderdeel van de kassen is het glas.

Onze kassen en orangerieën kunnen worden beglaasd in verschillende soorten glas en kunststof.

 •      standaard 4 mm tuinbouw flaotglas.
 •      4 mm gehard veiligheidsglas.
 •      6 mm gelaagd veiligheidsglas.
 •      8 mm helder polycarbonaat.
 •      8 mm opaal polycarbonaat.
 •      14 mm dubbel glas en/of 16 mm polycarbonaat.

 

Standaard 4 mm tuinbouw floatglas.

Glas wordt gemaakt van een mengsel van silicium (zand), kalk, soda en nog een kleine hoeveelheid borium en andere stoffen. Aan dit mengsel is 20% scherfglas toegevoegd om voor luchtigheid te zorgen tijdens het opwarmen.

Het mengsel wordt gesmolten in een oven van 1550ºC.

Het gesmolten glas vloeit uit de oven en gaat bij het float-procédé horizontaal over een tinbad van 100ºC.

Het vloeibaare glas drijft als het ware op de vloeibare tin en krijgt daardoor een heel glad oppervlak en een egale dikte van bijvoorbeeld 4mm.

Het glaslint gaat vervolgens door een afkoeltunnel. Door de horizontale afkoeling blijft het float glas volledig vrij van inwendige spanningen, waardoor het zijn sterkte krijgt. Uit breukproeven blijkt dat float glas 30% sterker is dan getrokken glas.

4 mm standaard tuinbouw floatglas heeft een lichtdoorlatendheird van ca 89%


4 mm gehard veiligheidsglas.

Gehard glas is op maat gesneden floatglas dat door een hardingsoven van 600ºC. gaat. Hierin wordt het snel opgewarmd en daarna snel afgekoeld. De temperatuurverschillen, die spanningen in het glas creëren, maken het glas sterker.

Als gehard glas kapot gaat, valt het in duizenden kleine stukjes uiteen. Die kleine brokjes gals geven geen verwondingen. Gehard glas wordt vooral toegepast in orangerieën en in kassen bij openbare gebouwen.

Gehard glas is ongeveer 4x sterker dan floatglas.

 

Polycarbonaat  

Polycarbonaat is een kunststof, die in kassen toegepast wordt als kanaalplaat. De stilstaande lucht in deze kanalen zorgt voor een isolatie die tot 40 % hoger ligt dan bij enkele beglazing. Door de hogere isolatiewaarde ontstaat een constantere temperatuur, wat betere groeicondities voor de planten betekent. Bovendien worden de zonnestralen beter gefilterd, zodat verbranding wordt vermeden. Polycarbonaat is eveneens veiliger en haast onbreekbaar in geval van transport, hagel en spelende kinderen. Dankzij polycarbonaat verlengen we het seizoen nog eens met een 4-tal weken doordat we vroeger kunnen starten en het seizoen iets verlengd wordt.

Het polycarbonaat is verkrijgbaar in 4, 8 en 16 mm dikke platen, zowel helder als wit (opaal).

Helder polycarbonaat heeft een lichtdoorlatendheid van ca 78 %.

Opaal polycarbonaat heeft een lichtdoorlatendheird van ca  50 %.

Ter vergelijking: 4 mm standaard tuinbouw floatglas heeft een lichtdoorlatendheird van ca 89%.

 


Poedercoaten / moffelen

Aluminium - Poedercoaten / moffelen

Door middel van een elektrostatisch proces wordt het basismateriaal voorzien van een poeder, welke door verhitting samensmelt tot een strakke decoratieve beschermlaag. Deze laag kan in vele (RAL-) kleuren worden geleverd.

 

Folie

Hier komt informatie over folie.